Jasmin, del 4

Jasmin, del 4

Kære Tanja :)

Begrænsningens kunst kan vi næppe prale af som vores stærkeste side – din mail pingede ud med 13 sider i min Word :)

Men 13 siders gode overvejelser og refleksioner som jeg for en stor dels vedkommende slet ikke er uenig i. Jeg skal forsøge at undgå at gentage mig selv, men med så meget materiale vi efterhånden har med, så er vi vist udfordret :) Jeg har dog kunnet nøjes med 10 denne gang :)

Når vi snakker om at neutralisere retorikken, så er dit valg af udtryk ”sexarbejder” faktisk rigtig godt. Ifht mig, så repræsenterer det lige præcis den sondring at kvinden har ”valgt at arbejde med sex” hvilket er fuldstændig i overensstemmelse med ”det frie valg”    Jeg vil gerne medgive at det på alle måder udelukker den gruppe der er handlet, men da vi i forvejen her snakker trafficking er det  ikke kvinder der har udøvet noget valg overhovedet. De er bare ofre for menneskehandel – slet og ret – så  man kan overhovedet ikke give det et prædikat vedr. sexarbejde.  Lyserød var ganske rigtig blot en reference til Eroguides valg af medlemsfarve for sexarbejderne – men jeg foretrækker faktisk dit forslag selv :)

Den lagkagedeling du beskriver er jeg meget enig i. Det jeg stiller spørgsmålstegn ved er mængde-fordelingen. For ligesom du har et utal af kvinder på negativ-siden, så har jeg mine lyserødt-farvede kolleger på positiv siden plus en del mails fra tidligere prostituerede der har læst vores debat og har skrevet til mig at de er glade for at jeg har startet debatten.

Som du selv påpeger i en af de forrige mails ville det ikke give mening at de glade sexarbejdere henvendte sig til dig – hverken de fortidige eller for den sags skyld nutidige. For det er for svært at finde fælles fodslag. Problemet er at det betyder at vores respektive %-satser er upræcise.

Faktisk aner vi ikke hvor mange der er i hvert segment, for vi har ingen målestok for det. Vi kan gætte mere eller mindre kvalificeret – men når det gælder rendyrket fakta – så ved vi det rent faktisk ikke.  Det er et problem, for hvis vi skal opkvalificere debatten til politisk hold – så skal der være konkrete tal at forholde sig til. Ellers når ingen parter nogen vegne.

Der er ganske rigtig nogle statistikker fra Tyskland – men vi aner i realiteten ikke om de validt kan overføres på det danske sex-marked. Det kan vi på ingen måde sige med sikkerhed. Om ikke andet – så ganske enkelt fordi Tyskland har ca 15 gange så mange indbyggere og en helt anden kultur end os.  Vi kan igen gætte – men hvor kvalificeret er det når det kommer til stykket. Uanset hvilken side af hegnet vi står på, så nytter det ikke at vi siger ”mange”, ”ofte”, ”hyppige”  eller tager udgangspunkt i vores egen ”opfattelse” når vi skal debattere noget så faktuelt.

For hvis det viser sig ikke at holde stik – hvad så… så er det meget svært at blive taget alvorligt bagefter.  Min opfattelse er naturligvis anderledes end din for det er jo alle de glade der har skrevet til mig, og hvis de repræsenterer min gruppe og der estimeret er 3000 sexarbejdere i landet – så vil jeg også kunne tegne lagkagen blot med andre tal. Men ingen af os vil vide om vi rent faktisk har ret.  Når du i samme moment skriver om de ”såkaldt tilfredse” – så lander de jo meget naturligt i puljen med de ulykkelige, for uanset om man bliver ramt mens man er i det eller når man efterrationaliserer – så rammes man jo. Det er det der tæller i den pulje.

Du går så videre til at skrive om legalisering af erhvervet. Der er du dog en lille smule forhastet ifht mig, for selv om jeg ikke ønsker at se prostitution kriminaliseret, så har jeg samtidig meget vanskeligt ved at se hvordan der skulle kunne foregå en decideret ”legalisering” i den forstand at vi snakker organisering på arbejdsmarkedet. Det er familien DK  i almindelighed og branchen i særdeleshed slet ikke parat til.

Jeg har været selvstændig hele mit liv. Jeg har aldrig arbejdet for nogen så at sige. Ikke siden jeg blev 18. Men jeg har meget svært ved at se en fagforening endsige en a-kasse der kunne rumme dette erhverv. Alene legaliteterne i det – er så vidt jeg kan se – nærmest uoverstigelige i praksis.  Jeg er fortaler for legaliseringen som princip og ville altid bakke op om det hvis nogen virkelig sætter sig ned og gør det milliard-giga-store arbejde det ville være overhovedet at stykke et brugbart forslag sammen.  Men lige nu og her – der kæmper jeg sådan set blot for anderkendelse af at vi altså er en gruppe der er stor nok til at fortjene respekt for vores valg. Også i medierne! Også selv om der er nogen andre der er i klemme!

Omvendt kan man argumentere, at HVIS den her industri og det her arbejde fik en ligeberettigelse – så ville det at gå ned jo kunne sammenlignes med arbejdsrelateret stress og således være berettiget som sådan.  Det ville stille de piger der virkelig blev ramt væsentlig bedre.  I hvert fald i teorien.  I praksis… uha – den er straks værre.  Det ville være for meget bad business for den der skulle stå for at sikre pigerne.

Problemet er også de handlede kvinder. Trafficking er en ækel institution og faktisk burde de her piger have en lagkage helt for sig selv for det handler jo slet ikke om valg. Det handler om vold. Ikke kun mod deres sjæl men mod deres menneskerettigheder. Det er meget svært at sammenligne deres situation med de ulykkelige men selvvalgte sexarbejdere for slet ikke at tale om min gruppe.

I den forbindelse burde vi jo snakke en helhjertet målrettet indsats mod trafficking og ikke mod sex-industrien per se. At de hænger sammen er uomtvisteligt – men ingen trafficking – ingen handlede kvinder – ingen overgreb mod den mest udsatte gruppe. Så det er jo ikke via et prostitutions-forbud den ged skal barberes. Det vil være som at skyde på et lokomotiv med en luftpistol. I forhold til de handlede kvinder er det den forkerte vej rundt hvis det skal batte noget som helst.

Der er, omkring det at være ”allierede”, en pointe der er utrolig vigtig at have med. Min gruppe føler os ikke overset, underminerede eller ignorerede – vi føler os despekterede. Fordi vi bliver gjort til noget vi ikke er. Det er såmænd det hele. Når vi siger vi er glade bliver vi ikke respekteret for den udmelding.  Vi bliver angrebet på vores integritet og vores troværdighed og vores selvindsigt. Det bør stoppe!!!

Men når det så er sagt – så vil jeg faktisk mene at vi kan finde fælles fodslag mange steder så længe alle parter forstår ideen om den gensidige respekt og undlader at kaste med sten – for det kan glashuset ikke bære.

Jeg tvivler stærkt på at nogen i min gruppe vil gå ind for legalisering af ”rufferi” – for det betyder implicit at det er tilladt for nogen at tjene på andres potentielle ulykke. Der vil du finde at mange i min gruppe vil skelne meget skarpt – undertegnede inkl. Jeg er selv privat/diskret (herefter kaldet P/D) hvilket for den almindelige læser betyder at jeg styrer min forretning 110 % selv uden indblanding fra nogen som helst og modtager kunderne et privat sted (der ikke er min egen adresse).

Jeg har haft 2 vagter på en klinik og så var det det.  Det gør jeg aldrig mere – og du kan læse hvorfor her:

https://www.eroguide.dk/forum/topic/17731-priss%C3%A6tning-og-reklame-piger-vs-klinikker-vs-privat-diskret-udbud-og-eftersp%C3%B8rgsel/

Jeg ville aldrig i hele mit liv advokere for at blive taget i røven (i overført betydning altså) for legalisering af det jeg oplevede der… aldrig!!

At legalisere noget i stil med det jeg oplevede da jeg startede ville være at legalisere pigerne lige ind i alle problemerne. I hvert fald hvis man spørger mig – så det er slet ikke den vej jeg forestiller mig at gå.  Branchen er så ophængt på at der skal eksistere bordeller/klinikker – men hvad nu hvis vi tænker lidt ud af boksen her. Hvis der nu ikke var nogle der skulle tjene formuer på pigernes vagter, hvis pigerne nu godt kunne finde ud af at styre en kalender selv og skifte et lagen – så var banen kridtet op til P/D pigerne som selv har det der skal til for at kunne styre en forretning. Hvis det blev væsentligt sværere for pigerne at drive en forretning fordi de skulle gøre tingene selv og det hele ikke blev gjort for dem – så var der en gigantisk masse der aldrig nogensinde ville komme i gang. Så var det at blive sexarbejder lukket land for alle der ikke har evnerne til at drive business. Så langt så godt.

Jeg tænker ikke i forbud fordi jeg kan se mange flere fordele i at omstrukturere branchen på en måde så der er langt færre der tager skade.  Jeg ved godt det er en lidt utraditionel vinkling, men den vil på den lange bane tilgodese flere. For prostitution vil eksistere uanset om det er via en annonce for Pornosex som min eller en annonce for ”fransk vask og strygning” som det var engang.

Derfor kan jeg sagtens se os lægge hovederne i blød i samme regi – for basalt set vil vi gerne det samme. Vi vil gerne have ryddet op i den del af sex-industrien der ødelægger kvinderne. Og vi vil gerne se kvinderne rustet til at modstå de mænd der ikke forstår præmisserne for den her type af sexuel omgang.

Jeg er stadig på bar bund ifht hvad det er muligt at gøre med sådan en afart som gade-prostitution, men vi skal jo starte et sted.

Problemet – som jeg ser det – når du udtaler at ”prostitution er vold”, er at volden rent definitorisk  enten skal have et fysisk islæt eller først opstår i det øjeblik at der ikke tilkendegives et blankt ”NEJ”  Der er som du rigtigt skriver ingen kunder der begår vold (hverken fysisk eller mentalt) mod mig – men mod mange af dem der ikke kan sige fra. Men kundernes opførsel afviger næppe så meget fra pige til pige så problemet ligger i definitionen. Det skal defineres meget meget klart hvornår der er tale om vold.

Du har ret i at nogle sex-købere har et nedsættende syn på sex-arbejdere. Som bruger af Eroguide gennem 1½ år kan jeg skrive under på den del med en fed tusch. MEN – at ændre denne specifikke type mænds grundsyn på kvinder i almindelighed er ikke en option. Vi snakker et helt kultur-skred hvis det skal være aktuelt.  Du kan selv se hvor lang tid det tog feminismen at få fodfæste og nu hvor den endelig har fundet sine ben – så er den på vej til at gå over gevind og skabe polarisering mellem kønnene fremfor lighed. At ændre disse mænds syn på kvinder vil betyde at kampen skal tages på 2 fronter i et par generationer – det er ikke en mulighed som det er lige nu.

Men hvad er en mulighed??

Det er en mulighed at bekæmpe trafficking så disse mænd ikke har adgang til kvinder de kan mishandle eller ”behandle som de vil fordi de har smidt 1000 kr.”

Det er en mulighed at gå ind med lokaliserede forbud der i højere grad fordrer at  pigerne tager kontrol over deres egen ”forretning” Det vil sortere RIGTIG mange af de svage fra så ender med langt færre ofre.

Det ville være muligt at lovgive sig ud af en aldersgrænse for salg af sex. Ligesom man ikke kan tage stort lastbilkort før man er 21 eller stort buskørekort før man er 24 så kan man heller ikke lovligt blive sexarbejder før man har en vis alder.

Det er muligt at oprette netværksgrupper mellem pigerne så de stærke kan hjælpe nye. Konkurrencen mellem de danske piger er på ingen måde så indædt at det repræsenterer et problem. Slet ikke hvis nye piger har en vis alder.

Dette  er blot en brainstorm – og hvis man satte sig ned og tænkte ud af boksen fremfor blindt at gå efter et total-forbud, der ikke lader sig gøre fordi skridtet er for stort – så kunne vi måske nå nogen vegne og komme nogle af alle dårligdommene til livs lidt efter lidt.  Jeg siger ikke at alt ville forsvinde – men med udsigten til at nå ingen vegne ved at gå efter det totale forbud – så ville nogen vegne jo være at foretrække ved at være lidt strategisk.

Mht dit afsnit om køberne – der skriver du :

Jeg mener, i modsætning til dig, at køberne har det fulde ansvar og at deres handlinger skal straffes fordi størstedelen af dem helt bevidst forsøger at overskride disse kvinders grænser, bare fordi de kan, og fordi de ved at de aldrig nogensinde behøver at stå til ansvar for deres handlinger..

Den fik det altså til at gibbe i mig… lidt ligesom det i sidste mail.  Det er ikke størstedelen af alle sexkøbere der bevidst forsøger at overskride pigernes grænser – det er det ikke. Nogle gør HELT SIKKERT – men ikke hovedparten.  Mere end 50% af den helt almindelige danske mand (som er dem der primært køber sex) behandler ikke eller har behov for at behandle kvinder sådan.   Nogle vil gøre det ja!! … det vil altid være ”for mange” set i enhver kontekst – men det er ikke størstedelen.  Så lad os i første omgang lige gå ud fra at der også findes ordentlige mænd i verden.  For naturligvis gør der det.

Du vil aldrig nogensinde kunne straffe en hel kundegruppe, for hvordan vil du sortere alle svinene fra alle de gode kunder ? Det er jo på ingen måde fair at det skal gå ud over det kæmpe segment af gode, respektfulde, søde og belevne kunder som virkelig har stor respekt for kvinder og behandler pigerne rigtig rigtig godt. Det er jo ikke dem der begår den mentale voldshandling eller overskrider en eneste grænse.

VI er nødt til at blive enige om, at så længe en kunde respekterer de grænser pigen selv har sat – så er der hverken definitorisk eller juridisk tale om vold (hverken mental eller psykisk)  Dvs problemet er begrænset til den gruppe af mænd der virkelig ikke har respekt for grænserne eller får dem overskredet bevidst eller ubevidst.

Det vil også sige at den resterende gruppe deler sig i to – og det er her problemet opstår i vores respektive argumenter. For jeg mener ikke at vi kan holde manden entydigt ansvarlig for at kvinden ikke formår at sige nej/give udtryk for et nej.

Man kan ikke sige at ”manden kan se det på hende” hvis kvinden holder facaden og gennemfører skuespillet.  Det er et helt urimeligt forlangende. Der har vi med en kundegruppe at gøre der ubevidst overskrider pigens grænser og tror deres samvær var  inden for grænserne fordi hun ikke sagde fra.  Det er svært at straffe en gruppe der ikke er bevidst om at det de har gjort er forkert.  De ville selvfølgelig være stoppet hvis de havde fået en ytring om det.  Så hvordan kan de være ubetinget skyldige???  Det kan de ikke…. for det var ikke med vilje.

Den sidste gruppe – der er vi hjertens enige. De skulle have skåret pikken af og sættes på hjul og stejle for deres adfærd mod kvinder. Men da vi ikke  kan sortere i denne gigantiske fællesmængde – hvad er så mulighederne??  Jeg mener ikke entydigt at man kan give mændene skylden ligesom jeg ikke mener at kvinderne har ret til blankt at fralægge sig ethvert ansvar.

Når man vælger sexarbejde har man retten til at vælge mellem kunderne og sætte sine grænser. Med den ret følger også et ansvar og det kan ikke pludselig invalideres fordi nogle mænd er nogen svin og ikke har respekt. Det er ikke en rimelig betragtning.   Det må altså på en eller anden måde kombineres hvis det skal give mening.

For disse krænkere – de skal stoppes. Det er vi helt enige i.  De bliver stoppet af piger som mig der siger nej (ellers er der tale om kriminelle handlinger og det kan stoppes af anden vej) De bliver ikke stoppet af forbud, for så sker det bare i det skjulte og så er vi lige vidt. De skal afsløres og stoppes og der skal sendes et signal fra branchen og alle pigerne om at vores grænser SKAL  respekteres ellers er der repressalier.  Dvs – pigerne skal ”uddannes”/rustes til at modstå presset fra det her erhverv på en eller anden måde. De skal ikke bare blindt vade ind i armene på den første den bedste kvindehader.  De skal på en eller anden måde gøres bevidst om at hvis de ikke evner det forhold at sige til og fra – så skal de holde sig LANGT VÆK fra sexarbejde.

Igen – det er brainstorming – men det er mere nuanceret end det rene forbud og tvinger alle parter til at bære deres del af ansvaret. For det er ikke rimeligt kun at pege fingre et sted hen (3 fingre vil jo altid pege tilbage på en selv) Der må være en måde at holde de grænseløse, pigerne med det lave selvværd, de selvdestruktive  og de udsatte ude af branchen. Finde en håndgribelig og ikke mindst implementerbar måde at sørge for at de aldrig begynder.

Du skriver at du har svært ved at se hvordan vi skal holde disse udsatte piger ude af erhvervet. Jamen så må vi jo virkelig tænke ud af boksen. Jeg har ingen illusioner om at løsningerne præsenterer sig på en dag – men jeg er sikker på at vi ved at undgå en polarisering rent faktisk kan finde en middelgrund og et sted at begynde.

Og når du siger at du er urokkelig omkring forbudet fordi nogle har sagt at det ville have hjulpet dem ud af prostitution langt tidligere – jamen hvad så hvis vi ændrer præmissen til at lovgivningen er skruet sådan sammen at de aldrig kom ind i erhvervet. Det ville løse problemet fremadrettet.

Du har da ret i alder ikke er en garanti hvis alle de kedelige førnævnte faktorer er med hos den enkelte kvinde – men uanset hvad, så kan vi ikke redde alle. Det er for altruistisk og i øvrigt uopnåeligt.  Missionen må være at redde så mange det er muligt.  Det andet er a loosing battle.

Du kommenterer at fordi jeg ønsker en ligeberettigelse for begge ender af erhvervet, så har jeg skyklapper på.  Det er ikke en helt fair vurdering. I så fald har vi begge, for du vil ikke medtage segmentet i debatten til trods for at du her anderkender vores eksistens.  Du har ret i at jeg ønsker noget af stigmaet elimineret  – fordi jeg faktisk synes vi er en stor gruppe der gør det her på gode præmisser og fortjener at få det med  – om ikke andet så som en del af debatten.  Det er kun rimeligt!

Men det betyder ikke at jeg på nogen måde forklejner skadevirkningernes størrelse… for de kan jo variere fra kvinde til kvinde – alt fra ærgrelse til PTSD.  Men der hvor kæden hopper af er når du beskriver det som værende dagligdag med drabsforsøg, voldtægter ect.  Jeg siger ikke at det er usandt som enkeltstående episoder, men jeg siger at de argumenter bliver brugt i en grad der efterhånden truer med at gøre samtlige købesex-kunder til voldtægtsforbrydere og drabsmænd.

Det er de jo ikke.

Det jeg ønsker er et mere nuanceret syn på tingene. Noget du med denne dialog har bevist at du behersker omend du ikke promoverer det.  Det er i hvert fald mere end AGBR formår :)  Men når du skriver at

Det jeg mener er, at selvsamme mænd, som køber sex, også er de første til at skrive LUDERKÆLLING, FISSEHUL, MEDIELUDER og meget meget mere.. Og det var det, AGBR mente, at dem I forsvarer, når I tager køberne i forsvar, er de første til at kaste om sig med svinske og nedsættende gloser og dermed også er dem, som bidrager til stigmatiseringen og den grove retorik..

så er det igen ALLE sexkøbere du rammer.

Det er derfor retorikken på Eroguide (og de andre medier du har optrådt i) omkring din person er blevet som den er. Fordi du faktisk rammer brugere som aldrig nogensinde i hele deres liv ville sende de ord ud i æteren til en kvinde uanset hvad.  Du smider uden at diskriminere en klyngebombe ind i en samlet gruppe og dem der bliver ramt uretmæssigt – de bliver jo selv sagt pisse sure… og med rette.

Du har ret i at mænd der skriver så perfidt er med til at sætte barren meget meget lavt for hvad man kan tillade sig – men igen – fordi nogle mænd er nogle svin er det bestemt ikke alle. Og det er dem der tillader disse ord at blive stående (redaktører/ejere af alle sociale medier) der i min optik bærer en stor del af ansvaret – for de sanktionerer det.

Småt begavede kommentarer kan der være rigelige af. Men at de får lov at blive stående så barren kan forblive så lav – DET er problematisk.

Når du skriver til mig:

Ikke desto mindre, så sidder disse bedrevidende mænd og udtaler sig om mig, mit liv og mine bevæggrunde, samtidig med at de brokker sig over, at jeg generaliserer over mennesker i prostitution.. Det er sgu da lidt komisk

så kan man jo argumentere at begge parter skal være varsomme med retorikken og ISÆR med generaliseringerne.  For du synes åbenlyst lige så lidt om deres bedrevidende kommentarer som de gør når du udtaler at de alle sammen over en kam er voldsforbrydere.

Begge dele er lige malplaceret…. for min erfaring er at de fleste af debattørerne på Eroguide har stor respekt for kvinderne. Og hvis du læser trådden nu, er der faktisk mange der har rost dine indspark i debatten efterfølgende.  Det ville de jo ikke gøre hvis de allesammen var notoriske kvindehadere.

Det kan godt ærgre mig at de piger der har skrevet il mig efter at du og jeg begyndte vor dialog ikke ønsker at stå frem.  Hvis jeg havde muligheden for at gøre det – stadig anonymt naturligvis – ville jeg da gøre det for vi fortjener et mere nuanceret billede af hvad det vil sige at være sexarbejder.  Især fordi – alle de ting du skriver om ikke at kunne mærke din krop – alle de problemstillinger har jeg slet ikke og jeg har ingen mareridt og ingen flashbacks. Jeg har masser af refleksioner men pt ingen efterrationaliseringer.  I og med at mit mål ikke er hverken at romantisere noget eller på anden måde glorificere noget – så ville jeg gerne give mit indput til debatten – blot jeg kunne forblive anonym.

Man kan jo om ikke andet sige at jeg i det mindste har fået taletid fordi du har lagt det hele på bloggen og uanset hvad er det jo et hit for debattens bredde :)

Jeg er ret sikker på, at når jeg finder en mand (der selvfølgelig ved hvad jeg laver) får børn der får forklaret hvad mor har foretaget sig når de bliver gamle nok til at forstå – jamen så er det mere end sandsynligt at jeg også står frem for så er vi nået til et sted hvor det ikke har altoverskyggende og fatale konsekvenser for min familie.

Problemet med at stå frem som fortaler er jo lige netop at det er svært at blive troet. (Bare se din egen FB pt)  Og vedkender man sig sine lyster – uha – så kan man godt nok anfægtes som afvigende. Og så er alle sexarbejdere der kan lide hvad de laver jo pludselig afvigere.  Jeg kan godt forstå du ikke har mødt dem – nu har jeg så haft fornøjelsen af at maile med et par stykker så jeg kan sige at de findes.  Men jeg forstår godt de ikke føler behovet for at kæmpe for det de var stolte af engang og stadig ser tilbage på med smil. De har jo ikke nogen ”sag” at slås for – de glæder sig bare over at det ikke er/var dem debatten handler om.

At du er socialist og feminist – det er der intet galt i. Der er kun noget galt i det hvis det betyder at man taber evnen til at se andres side af sagen fordi man selv har en ideologi.  Jeg er enig med dig i at vi skal beskytte de svageste – men jeg er ikke enig i at det skal ske ubetinget og på alle andres bekostning.  Vi skal altid gå efter at redde så mange som muligt – men aldrig efter at redde alle uden omtanke for de ressourcer der anvendes.  Altruisme er en smuk tanke – men det er også tilladt at være realist i processen.

Vedr.  min sentens omkring at det kan være et forløsende arbejde/hobby for alle vis sexualitet passer ind i rammerne – der skriver du

Jeg ser det fuldstændig anderledes.. Jeg anser det netop som din måde, at udleve din seksualitet.. Du vælger så, i mine øjne, at kommercialisere din egen seksualitet, ved at tage penge for dét, som du ligeså godt kunne gøre i en Swingerklub.. For der behøver du heller ikke at se mændene igen..

Der tager du fuldstændig fejl. 100 % Jeg begyndte netop på det her fordi din påstand her ikke holder.  Man kan næsten ikke knalde mænd uden for købesex-regi uden at de får følelser med i spillet. Jeg har været swinger siden jeg var helt ung og det har altid været et tilbagevendende problem med dem der kommer fast i klubberne.  De forstod ikke at jeg på ingen måde gad dem uden for klubben.  Det samme med freelance sexpartnere… pludselig fandt jeg en skjorte under sengen… eller en tandbørste på badeværelset… eller også spurgte han om jeg ville med i biografen.  ”HEY MAKKER – det var bare slet ikke det aftalen gik på… sex-only!! – heraus per omgående!!! ”

Derfor er købesex den ideelle måde for mig for jeg kan lige præcis stole på at manden går sin vej igen. Det skal han også…. for jeg vil ikke have ham ud over den time vi havde aftalt. Det scenarie er jeg kun garanteret som sexarbejder.  Så du har ret i at pengene sætter punktummet :)

Det har aldrig været min tanke at stoppe min seksualitet ned i halsen på andre og jeg føler absolut heller ikke at min seksualitet er ”kommercialiseret”  netop fordi jeg har mine personlige bevæggrunde der er som de nu er.  Jeg vil tro at det er fælles for de piger der gør det af lyst – deres seksualitet per se er ikke kommercialiseret.  Det er i højere grad den anden vej rundt… enten er kommercialiseringen en del af deres seksualitet eller også er den som mig garant for at manden går sin vej når vi har fået hvad vi vil have :) Det er blot uhyggelig svært at vedkende sig dette for åben skærm for familien DK vil næppe kunne forstå det. Allerede der vil stigmaet begynde.  Igen – bare se kommentarerne på din FB om mig..

Du skal være meget velkommen til at følge mig. Jeg er jo på Eroguide og er en relativt flittig skribent når der er tråde der fanger min interesse. Og jeg vil med glæde holde kontakten for dialogen har været god og saglig desuagtet uenighederne. Jeg kan se en del muligheder…. ikke noget der kommer let og ikke noget der kan gøres på en dag eller en uge… endsige et år… men der er muligheder der ligger mere i midten hvor flest mulig kan have glæde af det.

Det ville det i hvert fald være en fornøjelse at samarbejde om en dag hvis det på nogen måde kunne komme dertil :)

Knus og kram
Jazz

_________________________________________________

 

Kære Jasmin…

Nej, begrænsningens kunst er vidst ikke vores stærke side.. Men jeg skal se om jeg alligevel kan begrænse mig, nu hvor det er lykkedes for dig :)

Jeg vil starte med lagkagen.. Vi har i denne uge, fået to nye medlemmer i Netværksgruppen.  To medlemmer, hvis historier er så hjerteskærende, at jeg har svært ved at sove om natten.. Historier der vidner om at prisen for at have været i prostitution, er høj.. Historier, hvor købere har tiltvunget sig analsex hos kvinder, der slet ikke tilbød det, på trods af at den pågældende skreg og prøvede at slå fra sig. Købere, der har fastholdt kvinden, taget kondomet af og fået udløsning i hende.. Kunder, der har betalt for en seksuel ydelse, for efterfølgende at udsætte hende for vold og dernæst stikke af med pengene. Historierne er så meget værre end det, men lige nu kan jeg ikke en gang genfortælle dem, fordi mit hjerte bløder for de her kvinder..

I samme uge har jeg modtaget mails fra to danske kvinder, som stadig befinder sig i prostitution.. Begge er de ødelagt, men aner ikke hvordan de skal komme ud.. Den ene befinder sig i et miljø af rockere som fastholder hende i prostitution.. Den andens historie har jeg lovet, ikke at genfortælle, da hun frygter at nogen vil kunne genkende hende.. – Så bange er hun…

Du stiller spørgsmålstegn ved mængdefordelingen i min lagkage.. Men som du selv beskriver, så har du kun haft to vagter på et bordel, før du gik solo.. Måske er det forklaringen på, at du ikke har mødt de kvinder, som ikke deler din udlægning.. Når det er sagt, så vil jeg alligevel forsøge at forholde mig åbent til din mail og de refleksioner du gør dig.

Du forsøger, som jeg læser det, at adskille prostitution og trafficking.. Og jeg er enig i, at handlen med kvinder burde være en lagkage for sig selv, idet de er tvunget ind i prostitution.. Men så alligevel ikke, for som jeg skrev i min tidligere mail, så er hver 7. mand ligeglad med om den kvinde han køber, er handlet eller ej.. Hvor du gerne vil adskille de kvinder der befinder sig i prostitution, så er mit fokus på køberne.. Og jeg har læst Filosoffens fine kommentar på Eroguide:

Dog føler jeg mig ufattelig alene som købesex-kunde. For jf. Tanjas definition, så er stort set alle sexkøbere egoistiske, afstumpede og voldelige og behandler GP’ere som undermennesker/ting (fordi de er anonyme). Det kan jeg bare slet ikke identificere mig med.”

Filosoffen skriver mange gode ting i sit indlæg, og jeg forstår, at det for ham er frustrerende at blive sat i bås med så mange afstumpede mænd, der ikke ser den prostituerede som ligeværdig.. Men filosoffen må tage til efterretning, at flertallet adskiller sig fra hans syn på de prostituerede.. Sammenlagt har Netværksgruppens medlemmer været i prostitution i 160 år.. Jeg selv servicerede i gennemsnit 500 mænd på et år. Sammenlagt svarer det til at medlemmerne har lagt krop til ca. 80.000 mænd – og det er lavt sat, for jeg ved, at mange af dem har arbejdet mere end jeg selv, som kun havde ca. 2 vagter om ugen.. Derfor er vi nok oppe omkring det dobbelte.. Og ja, vi har også mødt mænd som Filosoffen, men den generelle attitude har i højere grad mindet om disse:

Igen lige en advarsel.. Hold jer væk hun holder ikke hvad hun lover! Det er fandeme de mest syge blow, den kom nærmest aldrig ind!! Hun spytter mere end der suges og så kan man sgu ikke nyde noget, Hvorfor står hun der og kigger en dybt i øjnene og siger ja. Når det er nej? Pengene selvfølgelig. Men så får hun altså også pisse dårlig reklame her :-) NB. Man bliver sku lidt sur, så da hun skulle tages bagfra blev der hugget til! :-)

Jeg bestilte (navn) til en times escort med superfransk for 1200. (..) Det skal lige siges at jeg var godt blæst på coke (…). Pigen på billederne tændte mig helt vildt men det var slet ikke hende der ankom, men i min koger valgte jeg alligevel at invitere hende ind. Hun var ikke til at kommunikere med da hun ikke kunne snakke andet end bulgarsk, men vi fik hurtigt tøjet af og hun begyndte at gi mig et blowjob som på min skala lå til maks. 2 ud a 10 (…) Nå men jeg bad hende relativt hurtigt om at putte gummi på og begyndte at pule hende hvilket hun tydeligvis slet ikke nød, i hvert fald ikke ifølge hendes nedladende ansigtsudtryk og væremåde.. (…)

Ligesom en anden anmeldelse beskriver (navn), så er hun en glad pige, som er glad for sex. Jeg kan heller ikke sige, om hun er handlet, men hun er i hvert fald god til sit arbejde og så har hun flotte store bryster. Jeg havde lyst til noget bryst og til at få lettet trykket, så jeg lagde mig ind til hende og suttede og æltede hendes ene bryst mens hun masserede krigeren. Efter ca. 20 min. kunne jeg ikke holde mig længere og jeg måtte overgive mig. (navn) er helt bestemt et besøg værd :-)

Ovennævnte anmeldelser er taget fra Eroguide – og jeg kunne komme med mange flere eksempler på grove anmeldelser, nedsættende syn på de prostituerede, ligegyldighed overfor, om kvinden var handlet eller ej, manglende evne til at gå igen, når kvinden udviste manglende lyst og beskrivelser af, hvordan købere bevidst har været krænkende og grænseoverskridende, fordi kvinden virkede uengageret.. Og som jeg skrev i min forrige mail, så er det svært at være åben overfor en køber som filosoffen, når de fleste af de købere, som kvinderne fra Netværksgruppen har stiftet bekendtskab med, mindede om dem ovenover.. På samme tid var man konstant på vagt og i alarmberedskab, for selvom der kom en som filosoffen, så var det svært at stole på, at han ikke på et tidspunkt ville ændre attitude, som flertallet gjorde.. Det er jeg sikker på, at selv filosoffen kan forstå..

Du taler om konkrete tal.. Det er netop en af grundene til, at vi har stiftet Netværksgruppen.. Fordi vi gerne vil dokumentere, hvor mange kvinder der deler vores opfattelse.. I fire år har jeg været alene på min fløj, selvom der løbende er kvinder der er stået frem.. Men som vi tidligere har skrevet om, så har det en lang række følger, og derfor har mange af dem trukket sig igen, fordi det er for hårdt at stå for skud.. Netværksgruppen ønsker at dokumentere og samle fakta.. Vi har været i gang siden november 2014 og vi vokser for hver måned der går. Målet er, at vi om nogle år kan indgå i forskning, der kan dokumentere skadevirkningerne, volden og bevæggrundene for at gå ind i prostitution.. Den forskning må blive sidestillet med SIO – to organisationer, der repræsenterer hver sin gruppe.. Det må være fakta, der rent faktisk kan bruges til noget konstruktivt..

Hvad angår statistikkerne fra Tyskland, så er det estimerede antal af prostituerede på 800.000. Det tal ville prostitutionslobbyen ikke acceptere, hvorfor den anden fløj spurgte, hvad de så ville gå med til.. Antallet som de landede på, og som Prostitutionslobbyen ville acceptere, var 400.000.. Men sandsynligheden for at der er mange flere, er stor..

Jeg er enig i, at tallene ikke uden videre kan overføres til den danske prostitutionsindustri, men i det tilfælde man legaliserer dele af prostitutionsindustrien, så er der folk der vil udnytte det, og folk der vil finde måder at tvinge kvinder ind på det legale marked.. Allerede nu kan vi jo se, hvordan de kvinder der er blevet handlet ind i prostitution, ikke tør at anmelde deres bagmænd.. De mennesker er nedbrudt.. Og det er mange af de kvinder der selv har valgt prostitution også..

Jeg er enig i, at indsatsen overfor handlede kvinder skal være større, men problemet er netop, at der er mænd der køber dem.. Mænd, der veksler mellem at købe udenlandske og danske kvinder.. Lettiske kvinder, bulgarske kvinder, brasilianske kvinder, afrikanske kvinder.. Kvinder, hvor man ikke med sikkerhed ved, om de er tvunget hertil for at tjene penge til usle bagmænd..

Så skulle man overveje at kriminalisere gadeprostitution.. Men det ville ingen nytte gøre.. Så ville straffen ramme de prostituerede, dem der i forvejen er udsat.. Bagmændene ville så i stedet placere dem på bordeller, og så ville der stadig være mænd der købte dem.. Og så er vi lige vidt.. Du taler om lokaliserede forbud, men hvem skulle forbuddet ramme? Og hvem skulle beskytte dem i de lejligheder, huse og landejendomme de ville og allerede er placeret i?

Med hensyn til aldersgrænsen, så mener jeg stadig det handler om køberne.. Jeg har været ude og undervise på flere opholdssteder for anbragte unge.. Personalet fortæller, hvordan mange af de udsatte unge (flere under 15 år) sælger sig selv i nattens mulm og mørke.. Og der er mænd der betaler de her unge for at udnytte deres sårbarhed.. Det handler om hele synet på, opfattelsen af og definitionen af mænds seksualitet.. Som en klog kvinde skrev til mig i en mail i dag:

Dyr har behov og drifter, mennesker har lyst.”

Problemet med købet af seksuelle ydelser er, som jeg ser det, at mange mænd lader sig styre af driften, og sætter deres egne behov højere end det menneske de betaler for.. De fremstiller jævnligt sig selv som dummere end de i virkeligheden er.. Jeg mener, argumentet med, at hvis der ikke var prostitution, så ville der være flere voldtægter! Hvad er det for et syn at have på mænd? Som om mænd ikke kan styre deres lyster, og bliver psykopatiske voldtægtsmænd, hvis de ikke har mulighed for at købe sig adgang til kvinder? De fleste mænd der køber seksuelle ydelser, de gør det fordi de kan, og ikke fordi det er tvingende nødvendigt.. Og jeg beklager overfor Filosoffen og de mænd, der ligesom ham, mener at de indgår i en ligeværdig relation, og som sætter stort fokus på kvinden og kvindens behov.. Men hele købesegmentet er magtfuldt i sig selv.. Og jeg mener ikke man kan sammenligne det med nogle andre erhverv, idet der inden for stort set alle andre erhverv er tale om en intimsfære/privatsfære, og denne er aldeles nedbrudt i prostitution, i det tilfælde hvor kvinden ikke udfører de seksuelle ydelser af lyst.. Og netop det faktum, fører ofte til PTSD.

Til gengæld bliver jeg lettet over at læse, at du selv har vanskeligt ved at se, hvordan en decideret legalisering skulle kunne lade sig gøre.. Når jeg har haft den opfattelse af dig, så er det fordi jeg troede at du var på SIO’s side, og de arbejder jo målrettet på en ophævelse af rufferiparagraffen, for at det skal være lovligt at tjene på andres prostitution.. Jeg er glad for at se, at du har gennemskuet den udnyttelse der i så fald ville finde sted, og at du i stedet er fortaler for, at kvinder selvstændigt skal kunne arbejde som prostituerede.. Men som du nok kan forudse, så er jeg ikke helt enig i, at det vil kunne beskytte den sårbare og udsatte gruppe.. For mange af os valgte jo netop prostitution, fordi vi mente at være afklarede og indforståede med præmissen.. Mange af os opfattede det som en levevej, vi spillede skuespillet og vi tjente vores penge.. Men efterrationaliseringer gjorde os netop kloge på, at valget om at gå ind i prostitution, baserede sig på noget ganske andet..

Som jeg skrev i min forrige mail, så forstår jeg til fulde, hvorfor du gerne vil have anerkendelse for det du gør.. Du påpeger, at I er en stor gruppe, og jeg påpeger, at den anerkendelse I ønsker, må I selv kæmpe for.. Hvis I vil stigmaet til livs, så må I konfrontere det.. Når I af hensyn til jer selv og familien vælger at lade være, så må I også acceptere, at I selv er med til at fastholde de fordomme, som knytter sig til jeres anonymitet.. Som gør, at folk kan være usikre på jeres eksistens, jeres berettigelse i debatten og på hvor vidt det virker troværdigt, når I gemmer jer bag et alias.. De fleste af de hademails jeg har fået på Facebook, er fra profiler, der er oprettet til formået og hvor det ikke er muligt, at se, hvem der sidder på den anden side.. Og det gør det svært at debattere på et ligeværdigt grundlag.. Og der tager jeg, uanfægtet at jeg er uenig med hende, hatten af for Susanne Møller, for hun står i det mindste ved sine holdninger.. Selvom hun nok er oppe imod det samme had, som jeg selv er oppe imod.. Som sagt, så forstår jeg dine bevæggrunde for at være anonym, men der knytter sig altså også en mistro til den anonymitet.. Og det er I nødt til at forholde jer til, og derfor må I også acceptere, at det ikke bliver muligt, at komme fordomme og stigmatisering til livs, fordi man altid vil kunne så tvivl om jeres udsagn, når I ikke står 100 % ved dem..

Og jeg er helt enig i din beskrivelse af bordel-miljøet.. Økonomien i det og reglerne der uofficielt er indskrevet i hele den industri.. Udnyttelsen.. Hvordan bordelmutter skal have sine penge, uanfægtet der har været købere eller ej.. Telefondamen der skal betales, uanfægtet der har været købere eller ej og så annoncen, som man skal have i avisen.. Og 200 kr. er godt nok lavt sat.. Da jeg befandt mig i prostitution, der var det påkrævet, at vores annonce kostede mindst 350 kr. og det blev der set skævt til, så ofte betalte man op mod 500 kr. for sin annonce i Ekstra Bladet.. Måske fordi de bordeller jeg var på, havde en højere standard, uden at det er ment som nedsættende omkring de bordeller du besøgte, men for at understrege, at der også i prostitutionsbranchen er et vis hierarki…

Jeg vil gerne give dig, at du kommer med mange forslag, som man burde drøfte.. Om ikke andet, så som en start.. Men jeg er på kriminaliserings-siden, med den tanke in mente, at der stadig vil være kvinder som dig, der sælger seksuelle ydelser.. Der vil også altid være mænd som Filosoffen, som vil købe seksuelle ydelser, uanfægtet et forbud.. Men alle dem der køber og betaler  for børn, dem der samler udenlandske kvinder op, dem der udsætter prostituerede for vold, de skal føle sig truet af et forbud.. For det er dem, politiet skal gå direkte efter.. Med en lovgivning i hånden, kunne politiet arbejde meget mere intenst, for at komme det ulyksalige til livs.. Med en kriminalisering ville man udfordre bagmænd, der handler med mennesker, fordi de konstant skulle bruge ressourcer på at rykke deres illegale virksomhed, hvorimod de nu kan agere kvit og frit, når de handler med mennesker.. Man finder sjældent frem til bagmændene, men hvis man gik efter køberen, så ville flere mænd forhåbentlig stoppe med at betale for de udenlandske kvinder, og dermed ødelægge bagmændenes forretning..

Når du siger, at krænkere bliver stoppet af kvinder som dig (du omtaler konsekvent dig selv som en pige, hvilket jeg har svært ved at forholde mig til, da jeg har en snart 13-årig datter, som jeg opfatter som en pige.. Dig ser jeg derimod som en kvinde, og derfor bruger jeg konsekvent ordet kvinde, fordi jeg anser dig som voksen), så er det sandt, at de bliver stoppet, hos dig.. Men dem der vil krænke, de går ikke til dig.. De går efter en anden type kvinder, og jeg tvivler i høj grad på, at de mænd har nogen interesse i at lufte deres grove overgreb på Eroguide.. Derfor oplever du dem måske ikke i samme grad, og måske derfor har du svært ved at erkende, hvor mange af dem der er.. Ja, de mænd vil stadig krænke og voldsudsætte.. Men med et forbud, så kan politiet gå efter dem.. Det kan de ikke nu, og de kvinder der bliver voldsudsat og som er sårbare, de har ikke overskuddet eller kræfterne til at anmelde de her mænd.. Derfor bevæger de sig rundt i vores samfund, med deres kønsdele i behold og med hadet til kvinder intakt..

Da Politiken kørte deres serie ”Bordellet”, der var alle de kvinder der deltog i serien, anonyme.. Da vi (en gruppe på fem kvinder med prostitutionserfaring) ønskede at skrive en kronik til avisen om vores oplevelser med prostitution, blev vi nægtet at være anonyme.. De ville simpelthen ikke bringe vores kronik, hvis ikke vi stod frem med vores navn.. Det var så unfair, og der gik det op for mig, hvor ofte medierne giver jer taletid, ganske anonymt, og hvordan vi andre, der ikke deler jeres holdninger, SKAL udstilles med navn og billede.. Derfor synes jeg ofte I får taletid, og tilmed på jeres præmisser, hvorimod vi andre ikke får lov at bidrage til debatten, med mindre vi står frem.. Med det vil jeg sige, at du har frit slag, i forhold til at påvirke debatten.. I virkeligheden har du bedre spillerum end jeg har, fordi medierne elsker at bringe jeres historier og jeres oplevelser.. Omvendt elsker medierne at udstille min historie som en offerhistorie, mig der var den svage, som ikke var stærk nok til at prostituere mig, og jer som de stærke selvstændige kvinder, som elsker at prostituere jer.. Derfor, så kan du jo fint bidrage til debatten, ganske anonymt.. Men det ville være uligeværdigt at deltage i en fælles debat, hvor du var anonym og jeg stod frem.. Mest fordi jeg ved, at flere ville angribe din anonymitet, og derfor ville stille de samme spørgsmålstegn ved dine ord og din validitet, idet du ikke står frem.. Og det er jo så bare et faktum, som I må acceptere, så længe I ønsker at holde fast i jeres anonymitet… Og når folk på min Facebook stiller spørgsmålstegn ved din identitet, så er det fordi vi flere gange har fundet os selv i debatter på de sociale medier, hvor det viste sig, at det var mænd der havde oprettet profiler, og udgav sig for at være ’en af jer’ og dermed talte jeres sag.. Og derfor har vi en grund til at være mistroiske.. Jeg tvivler ikke på din identitet, og vil helst ikke have skudt i skoene, at det er mine udtalelser.. Havde jeg troet du var en anden, så havde jeg ikke brugt så mange timer på at skrive de her mails.. Men I må acceptere, at der vil være folk der til enhver tid vil have deres tvivl, idet I ikke står offentligt frem..

Sara skriver til gengæld således i tråden på Eroguide:

Synes jeg læste noget med at hun var/har været til badboys. (…) Hun snakker også om det anstrengte forhold hun har til mænd i sit privatliv. Ved ikke om hun er blevet mere afklaret der?”

Brugerne på Eroguide opdigter så mange historier om mig, at det nærmest er lidt morsomt.. Jeg har min blog, hvor jeg fortæller hele min historie og jeg har efterhånden delt den med så mange aviser og ugeblade, at jeg er ved at brække mig.. Alligevel bliver der flere gange skrevet, at jeg gik ind i prostitution, for at finansiere et misbrug, på trods af at misbruget først kom efter at jeg havde været i prostitution i 2 år.. Nu har jeg så også været til ’bad boys’? Jeg må le.. Jeg har aldrig været til ’bad boys’, tværtimod.. Og hvis jeg havde, hvad så? Skal man så ikke tage mine ord alvorlige, fordi jeg har været til ’bad boys’? Er valget af kærester afgørende for, hvor vidt ens ord er valide? Og hvad kommer mit forhold til mænd, den her debat ved? Om jeg er afklaret? Afklaret omkring hvad? Der er dumme kommentarer på begge sider af fløjen.. Det dokumenterede jeg også i min forrige mail.. Men hvis Sara gerne vil vide mere om mit forhold til mænd, så værsgo’:

Jeg elsker mænd.. Jeg har mange søde mænd blandt mine venner.. Jeg har mange mænd i mit store netværk og jeg samarbejder også på kryds og tværs med mænd.. I mange år efter jeg havde været i prostitution, var mit billede af mænd ødelagt.. Er der noget at sige til det, med de oplevelser jeg havde med i bagagen? Lærte jeg med det samme, da jeg stoppede i prostitution, at sige fra og sætte grænser? Nej, det gjorde jeg ikke.. Det tog faktisk en del år.. Derefter valgte jeg at leve i en lang periode, hvor jeg ikke var sammen med mænd.. Jeg var nødt til at holde en pause, for at kunne arbejde med mig selv.. Og lige siden har jeg holdt mange pauser fra mænd, for jeg har ikke brug for dem, i forhold til at mærke min værdi.. Det havde jeg en gang, men ikke mere.. I arbejdet med mig selv og min seksualitet, var jeg nødt til at lære mig selv og min egen krop at kende på ny.. Uden mænds hænder på min krop, men med kærtegn fra mig selv.. Kan jeg leve uden sex med en anden person? JA, det kan jeg.. For mig er tillid og tryghed essentielt for at jeg kan hengive mig til et andet menneske.. For prostitution har ødelagt noget inden i mig.. Det er der slet ingen tvivl om.. Har jeg ikke følelserne med, så mister jeg mig selv i den seksuelle akt.. Har jeg følelserne med, så er jeg blød som smør, smidig som en killing og fnisende som en teenager.. Men følelserne er for mig altafgørende.. Jeg tænder af, når mænd på gaden føler sig berettigede til at kommentere på mit udseende eller på min røv, for jeg vil ikke vurderes på min sexappeal.. Jeg vil vurderes som menneske, og når folk ikke respekterer det, så bliver jeg vred.. For mig er det ikke et kompliment, når nogen råber ’god røv’.. For mig er det ikke et kompliment, at være ’fuckable’.. Jeg vil først og fremmest ses som et menneske, og når jeg bliver set som sådan, og jeg får opbygget tillid til vedkommende, så kan jeg tage stilling til, om der er noget seksuelt i luften.. Ja, mit forhold til mænd jeg ikke kender, er anstrengt.. Men det er der ikke noget at sige til.. For 2 år siden blev jeg udsat for et voldtægtsforsøg.. – Noget jeg ikke har fortalt andre end en håndfuld mennesker.. For nogle måneder siden blev jeg glad for en fyr, og da han fandt ud af, at jeg havde været prostitueret, så trak han sig.. Jeg modtager jævnligt svinske mails fra mænd og ja, det kunne påvirke mit syn på mænd, men jeg ved, at der i denne verden findes MANGE skønne og dejlige mænd.. Så om mit forhold til mænd er anstrengt? Både og.. Men at bruge det som et indirekte argument for, at man ikke kan tage mig alvorligt, er lige så tåbeligt, som hvis jeg sagde til dig direkte, efter min dialog med dig, at du ikke ved, hvad du laver…

Det sidste var et surt opstød, og ikke møntet på dig.. Men ligeså vel som du kæmper mod tåber, så gør jeg det også.. Til gengæld har jeg intet at miste og intet at skjule.. Jeg er villig til at dele ud af mig selv og min historie til hver en tid, hvis den gør en forskel og hvis det har en relevans.. Om det handler om en brist fra min fortid, hvor jeg ikke føler, at jeg som sådan skal have noget for mig selv, det skal jeg ikke kunne svare på.. Men jeg har valgt at stille mig op på barrikaderne, og her har jeg i sinde at blive stående..

Derudover kan jeg læse mig frem til, at nogle af læserne nu mener, at vi er begyndt at koge suppe på baggrund af vores dialog.. Personligt synes jeg dialogen er god, vigtig og lærerig, og jeg har fået rigtig meget ud af den, om end jeg endnu ikke har rykket på min overbevisning om, at et forbud er vejen frem.. Jeg synes faktisk du er vigtig for debatten.. Jeg synes du er saglig, velformuleret og bidrager til en tone, som kan komme modstandere og tilhængere til gode.. Hvis de altså gider at læse med og forholde sig til vores (i mine øjne) saglige argumentation…

Men spørgsmålet er, om det ville være bedre, om du og jeg mødtes en dag, på en café, bestilte en spand kaffe og talte sammen i stedet for.. Så slap dem der er irriterede over vores suppe-kogeri for at lade sig irritere yderligere, og vi kunne så, på baggrund af den dialog, skrive hvert vores indlæg til den offentlige debat, med afsæt i vores dialog.. Måske vi ligefrem kunne lade en journalist tage med, og overhøre vores samtale, og skrive en artikel ud fra det.. Under alle omstændigheder, så tror jeg at det for de fleste er svært at overskue vores lange mails, og det vil være ærgerligt, om den gode debat dør ud, fordi folk har svært ved at finde tiden til at læse vores lange romaner, om end det faktisk lykkedes mig, at korte mig ned til 6 sider, stillet op imod dine 8 :)

De kærligste hilsner
Tanja…

Leave a reply