R.I.P. Helle Tiller Lorentzen, 23/9-2014

R.I.P. Helle Tiller Lorentzen, 23/9-2014

TillerI dag tog én af Danmarks stærkeste overlevere af prostitution sin sidste indånding og opgav kampen mod kræften. Helle Tiller Lorentzen overlevede næsten et årti i misbrug og gadeprostitution, og var en af de modigste kvinder jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med. Ikke nok med at hun kæmpede sig tilbage til et socialt accepteret liv, et liv med selverkendelser, meningsfyldt arbejde og uddannelse, så delte hun også ud af sine vigtige erfaringer om svigt, misbrug og prostitution. Erfaringer, som samfundet skylder både hende, og de mange andre i samme situation, at tage alvorligt og handle på.

Tiller rummede en styrke og en sårbarhed, en empati og et overskud, som kun de færreste jeg kender kan hamle op med. De sidste samtaler jeg havde med Tiller over telefonen i foråret, emmede af en kvinde, som troede på det bedste, og som havde gjort alt hvad der stod i hendes magt, for at rette op på de fejl hun havde begået i sit stormfulde liv. Men ikke alene det, så havde hun også formået at tilgive sig selv, hvilket i mine øjne er den største bedrift, når man står face-to-face med døden. Midt mellem kemobehandlinger havde hun alligevel overskud til at tale med mig om prostitution, strategier, italesættelse og politiske aktioner, og det er vel i grunden det overskud, som kendetegner mit billede af denne engagerede og stærke, men også sårbare kvinde.

Én af Tillers største styrker, udover hendes store grad af omsorg, var hendes åbenhed. Hendes evne til at tale om det der var svært. Misbrug og prostitution kørte hende først i en håbeløs grøft, bl.a. som et resultat af, at hun ikke tydeligt nok fik fortalt om de svære ting i sit liv, men hun lærte, gennem hårdt arbejde, at hvis hun skulle op derfra så krævede det at hun satte ord på, og talte om sit liv, sine erfaringer, sine svigt og om den store sorg der flyttede hvileløst rundt sammen med hende. I telefonen talte Tiller om dybe emner, som var det det mest naturlige for hende. Selvom jeg aldrig mødte Tiller i virkelighedens verden, så var telefonsamtalerne et tydeligt tegn på, at vi var søstre i en verden som kun få mennesker kender til og forstår alvoren af. – En verden fuld af seksuelle og voldelige overgreb.

Tiller er et bevis på hvor galt det kan gå, når man ikke formår at tage hånd om dem der har det svært. Men hun er også et symbol på, at lige meget hvor sort det ser ud, så kan tingene vende, og det der før var at betragte som svagheder, kan ende med at blive éns største styrker. Og sådan var det for Tiller. Den verden hun kendte til hudløshed, blev én af de største styrker i hendes fremtidige arbejde.

Tiller vil blive savnet af mange. Ikke mindst af hendes familie og nærmeste. Også hendes venner og kollegaer vil lide et stort tab. Og så er der OS, som meldte os ind i den kamp, som hun i den grad var med til at bane vejen for. Kampen om at vække politikerne fra deres Tornerosesøvn, kampen om at sætte prostitution på dagsordenen og få den danske befolkning til at forstå, at prostitution ikke var at sammenligne med ”Pretty woman”, men at der var tale om en fornedrende, rå og voldelig industri, som primært blev opretholdt af mænd uden skrupler og tiltrukket af kvinder som samfundet ikke havde taget socialt hånd om, og som derfor ikke så andre muligheder end at lade sig prostituere.

Jeg sender mine kærligste tanker til Tillers nærmeste.. – Og især hendes modige datter, som i juni 2013 stod frem og fortalte at prostitution også vedkommer de børn, som rammes af mødrenes destruktive valg. – Jeg håber, at hun med tiden, når hun har bearbejdet sin eget sorg, finder den styrke, som Tillers liv har været med til at give hende, og støtter op om kampen mod mænds ret til kommercielle overgreb mod kvinder. – I så fald, vil jeg stå med åbne arme, og give hende det knus, som jeg skylder Tiller..

Tilller, den her er til dig <3 Hvil i fred…..

Beth Hart, Leave the light on….

 

Hvis du vil læse Tillers rørende historie, så kan du gøre det her:

http://130.225.180.61/cfje/VidBase.nsf/ID/VB00711687

Leave a reply