Prostitution er vold

Prostitution er vold

 

Den 28. februar 2014 havde jeg følgende kronik i den norske avis Aftenposten. Kronikken skrev jeg efter at have deltaget i debatprogrammet på NRK 1 “Trygdekontoret”.

Du kan læse artiklen på norsk HER eller læse den danske udgave nedenfor.

 

Derfor er prostitution vold mod kvinder

I 3 år solgte jeg mig selv. Det krævede 10 års terapi, at lære at sige fra, sætte grænser og bearbejde den vold jeg var udsat for i sexindustrien. Når jeg siger at prostitution er vold mod kvinder, bliver jeg bombarderet med mails fra sex-lobbyen, dens tilhængere og horekunderne. Beskederne har til hensigt at true mig til tavshed og gøre min holdning til prostitution utroværdig.

Man kan sige, at prostitutionens vold fortsætter, også selvom man ikke længere sælger sex. For når man forholder sig kritisk til noget man selv har tjent penge på, så er det åbenbart ikke tilladt, at have en negativ holdning til det. Det er i hvert fald ikke tilladt, at sige det højt.

Når man deltager i programmet ”Trygdekontoret” og bliver sat overfor tre debattører, som alle er enige om, at prostitution ikke umiddelbart er skadeligt og at sexkøb ikke bør være kriminelt, så kan det være trættende, at deltage i den offentlige debat. For selv medierne kommer til at undertrykke de kvinder, som står frem og fortæller om deres erfaringer med prostitution. Og igen lever volden videre, og underkender de mange voldelige oplevelser vi har med os fra vores tid som prostituerede.

Tilfredse sexarbejdere er i mindretal

Igennem tiden har et hav af kvinder verden over fortalt om deres tid i prostitution, De har fortalt om vold, overgreb og de konsekvenser det har haft at sælge sex. De har fortalt om dilemmaet i forhold til ”det frie valg”, om lavt selvværd, grænser der blev sprængt og følelser der blev underkendt. Alligevel føler tilfredse sexarbejdere sig berettiget til at tage patent på prostitutionens kår. De tager ejerskab over en industri, som så mange ødelægges og udnyttes i. De ignorerer det faktum, at mange flere går ind i prostitution, fordi samfundet, medier og reklamebranche har hjernevasket dem til at tro, at de skal fremstå som seksuelle objekter, der skal stå til rådighed for mænd og deres seksuelle behov. Kvinder er tingsliggjort, hvilket Norges netop udsendte rapport om voldtægt understreger. Her menes hver 10. kvinde at have oplevet voldtægt mindst en gang i deres liv, hvoraf kun 11 % anmeldte den. Og netop den manglende anmeldelse af vold spiller en stor rolle i prostitution. Det er nemlig de færreste prostituerede der kan gennemskue volden, og endnu færre, som tager den alvorligt. Volden er jo blot en del af det at være prostitueret.

Vold er mere end spark og slag

Men vold er mere end spark og slag og kan derfor være svær at gennemskue. Den kommer til udtryk gennem fysisk, psykisk, seksuel, økonomisk og materiel vold. Den viser sig gennem grove verbale angreb og nedladende ord. Når han prutter om prisen på ens krop, og laver elevatorblik, der skal understrege, at man ifølge ham, ikke er prisen værd. Når han er påvirket af rusmidler og har svært ved at få udløsning, og derfor bliver vred og kræver sine penge tilbage. Når han forfølger en, for at finde ud af hvor man bor. Når han skærer dækkene på ens bil op, fordi han er vred over at man afviste ham. Når han river en i håret imens han tager én alt for hårdt. Eller gentagende gange forsøger at trække kondomet af, bider i ens brystvorte eller forsøger at gøre andre seksuelt krænkende ting, som ikke var en del af de indgåede aftaler.

Prostitution i sig selv er voldeligt

Maskemand, som deltog i ”Trygdekontoret” forsvarede sine handlinger med, at han behandlede de prostituerede godt. Men sexkøb i sig selv er voldeligt. Når man med økonomisk arrogance køber sig adgang til andres kropsåbninger, begår man en voldelig handling. Man fastholder kvinder som seksuelle objekter, og højner sin egen seksualitet. Man føler sig berettiget til sex, i stedet for som andre, at gøre en reel indsats for at skabe en ligeværdig relation, hvor lyst og gensidighed er i spil. I samme udsendelse sammenlignede Thore Langfeldt prostitution med hjemmehjælper-faget. Jeg må understrege, at hvis prostitution var frit, værdigt og tilfredsstillende, så var jeg der nok endnu. Men det er jeg ikke, og personligt ville jeg hellere være hjemmehjælper, end prostitueret.

I dag glæder jeg mig over, at EU-parlamentet den 27. Februar 2014 vedtog en anbefaling til medlemslandene om at indføre den nordiske model om et sexkøbsforbud. Det er et skridt på vejen, om end et meget lille et.

 

 

 

Leave a reply