Er prostitution seksuelt frigørende?

Er prostitution seksuelt frigørende?

Prostitutionsdebatten raser igen. Og man skal høre meget, før ørerne falder af. Det tåbeligste, jeg har læst, er, at prostitution er seksuelt frigørende.

Kommunikationsrådgiver Nanna Kalinka Bjerke fik i Politiken d. 27. november 2012 spalteplads til at håne feministerne med et postulat om, at prostitution er seksuelt frigørende, og brugte blandt andet et religiøst efterslæb som begrundelse for, at vi ikke betragtede prostitution med positive øjne.

Men jeg vil godt understrege, at der intet seksuelt frigørende er i at prostituere sig selv. Derfor har prostitution og seksuel frigørelse intet med hinanden at gøre.

Ægte seksualitet bygger på ligeværdighed
Som tidligere prostitueret kan jeg garantere, at min seksuelle frigørelse først opstod den dag, jeg stoppede i prostitution. Det var fra den dag, hvor jeg begyndte at værne om min seksualitet og ikke længere betragtede den som allemandseje. Det betød ikke, at jeg slukkede min seksualitet, for det gjorde jeg ikke. Til gengæld nød jeg den kun med mænd, som der var en gensidig og ligeværdig relation til.

Men prostitution er en anden snak. Prostitution finder sted på baggrund af mænds opfattelse af kvinder og sex som en handelsvare, så når kvinder vælger at prostituere sig, er det fordi der er et marked og en økonomisk gevinst ved det. Det handler ikke om at eksperimentere eller udleve seksuelle fantasier. For dem udlever man dér, hvor man møder ligesindede. Og det er man langt fra på en massageklinik. At bilde sig det ind, er både naivt og et voldsomt unuanceret syn på og tilgang til kvinders seksuelle frigørelse.

Har mænd krav på sex?
At anerkende prostitution er at anerkende, at mænd har krav på sex for enhver pris. Hvordan kan man forveksle det med seksuel frigørelse? Gennem anerkendelsen anerkender vi mænds ret til sex. Det vil hverken modvirke til seksuelle overgreb, incest eller voldtægter i nattelivet. Tværtimod. Med den holdning, at prostitution er anerkendt, kan manden til hver en tid trække på, at sex er hans ret. Men sex er ikke en menneskeret. Alle fortjener kærlighed, omsorg og nærvær. Mens sex er noget, man gør sig fortjent til.

Prostitution er en byttehandel og handler, ud fra mine erfaringer, om den prostitueredes grundlæggende syn på sig selv. Det handler om lettjente penge og en distance mellem den prostitueredes følelsesliv og seksualitet. Hvad baggrunden for denne distance bunder i, kan være forskellig fra prostitueret til prostitueret, men én ting er sikkert. Som prostitueret får man ikke opfyldt andet end behovet for lettjente penge. Man udlever ikke frække fantasier. Man mødes ikke af muskuløse kunder og får heller ikke orgasme igen og igen. Man sidder ikke liderligt og venter på den næste kunde. Nej. Man sidder i sofaen under et tæppe og følger med i de tv-serier, der kører hen over skærmen, indtil det banker på døren, og man går ud og retter på læbestiften for at sætte sin krop til salg igen.

Prostitution er arbejde, ikke nydelse
Som prostitueret nedbrydes din privatsfære, fordi et andet menneske kan betale sig fra at føre sine kønsdele ind i én og bruge ens krop. Strangulere den kropsdel, som skal føre til kærlighed, nydelse, intimitet, intensitet, lyst og nærhed. Elementer, som ikke spiller ind i arbejdet som prostitueret. For det er et arbejde. Ellers ville pengene ikke være et bindeled. Det er et faktum, man slukker for, da det er umuligt, at hengive sig seksuelt til fremmede mænd, hvis fantasier man skal imødekomme og leve sig ind i, ikke for egen vindings skyld, men for at anerkende mandens seksuelle behov. Man gør det, fordi tanken om økonomisk frihed spiller ind. Fordi kontrol og følelsesmæssig distance gør, at man kan abstrahere fra det, ved at mærke den pris man har som menneske, når pungen bugner med kontanter.

De, der ønsker at fastholde prostitution og pakker det ind i kvindens ret til at bestemme over egen krop, er med til at holde fast i et fornedrende syn på kvinder og et ophøjet syn på mænd og deres seksuelle ret.

I tre år solgte jeg mig selv. I de tre år var jeg underlagt mænds seksuelle behov. Der var masser af penge i det. Men min seksuelle frigørelse ramte jeg først den dag, jeg valgte at stoppe igen. Jeg stoppede ikke med at have sex. Men jeg stoppede med at betragte min seksualitet som en vare eller en ydelse. Se det er seksuel frigørelse.

Leave a reply