# 16 – Den nye finanslov 2013

Jeg har netop valgt at slette 2 bekendtskaber fra min venneliste. Ikke fordi de ikke deler mine politiske holdninger, men fordi deres måde at udstille deres egne, sker i en tone, som er så langt under mit niveau. Politik må vel handle om at udpensle egne politiske holdninger, meninger og standpunkter, mere end at tilsvine og nedgøre andres på usmagelig vis? Hele debatten omkring den nye finanslov, minder mest af alt om en børnehave. Ej, ærlig talt.. Så har jeg set mere fornuftige diskussioner i børnehaverne.

Personligt synes jeg det er helt fair, at Rød blok valgte en Blå finansaftale. Fordi det var nødvendigt at få manifesteret, at Rød blok ikke er så rød, som vi bliver bildt ind at den er. Enhedslisten gjorde det, som de fleste mennesker i årevis har hungret efter. De stod ved deres politiske holdninger. De ville ikke bytte velfærden væk. De ville ikke gå på kompromis med de svageste (et udtryk der efterhånden hænger mig langt ud af halsen) i samfundet, når kompromisset handlede om at gå imod deres egne kerneværdier.

At gøre diskussionen om de 2 ugentlige bade til en diskussion om bureaukrati, er fuldstændig hen i vejret. Det handler ikke om bureaukrati, men om troværdighed. Om at være konkret, og skabe skriftlig sikkerhed. Det har på intet tidspunkt handlet om, at alle ældre SKULLE have 2 ugentlige bade, men om at de som minimum SKULLE kunne kræve det. Præcis som vi har gjort det på så mange andre områder, f.eks. Serviceloven og Barnets Reform. At dokumentere en form for retssikkerhed. Ligesom man i forskellige tilfælde, kunne blive henvist gennem sygesikringen, til 2 X 12 samtaler hos en psykolog.. Og hvorfor skulle det så lige være 2 X 12 samtaler?? Hvorfor ikke lade det være op til kommunen at vurdere, hvor mange samtaler den enkelte havde brug for? Fordi det var vigtigt med en fast skriftlig struktur ved disse tiltag. Personligt går jeg i bad mere end 2 gange om ugen, og håber det kan fortsætte sådan, også når jeg bliver gammel. At kræve 2 ugentlige bade, bliver i medierne gjort så banalt. Som om det er princippet i sig selv. Personligt undrer jeg mig over, at det ikke er tydeligere for flere, at det her ikke alene handler om, at ældre skal have ret til 2 bade om ugen, men i høj grad handler om, at starte et sted. Men ikke en gang 2 ugentlige bade, kunne regeringen imødekomme, på trods af, at Statsministeren på et tidspunkt selv var af den overbevisning, at ældre havde ret til et bad dagligt. Og når enhedslisten bliver spurgt, om det handler om, at de ikke har tillid til Regeringen, så bør de ærligt svare JA.. – For Regeringen har mere end én gang bevidst, at den ikke var til at regne med.

I stedet blev det endnu en gang til skattelettelser. Skattelettelser, som måske kommer en stor del af befolkningen til gode. Og det under jeg dem. For ja, de har formået at finde et arbejde, som de endnu ikke er blevet fyret fra. De står op hver dag, og udfylder deres borligelige pligt. Tillykke med jeres lommepenge til ferien. Omvendt skal I vide, at det ikke blev muligt, at lave klausuler omkring danske løn og arbejdsvilkår i det offentlige, hvilket betyder, at vi fortsat vil opleve, at man kan rekruttere billig arbejdskraft, som måske på et tidspunkt vil betyde, at også DU ender med at miste dit arbejde. Og så håber jeg bare, at du har optjent retten til dagpenge, og nyder den halverede periode, hvor du kan modtage disse. Hvis du er gift eller i parforhold, så vil du derefter opleve, at du, indtil du kommer i arbejde igen, skal forsørges af din partner. Og efteruddannelse kan du også skyde en hvid pil efter. For hvis du allerede har en uddannelse, så må man jo antage, at du har uddannelse nok, og at det derfor ikke er nødvendigt, at smide flere penge i dig.

Omvendt kommer dine børn til at skulle klare sig for et minimum, når de en gang skal på SU. Selvom du en gang var så privilegeret, at du kunne tage en længerevarende uddannelse, nærmest i dit eget tempo. Du kunne tage orlov, udlandsophold og meget andet. Rettigheder, som de unge i dag kan skyde en hvid pil efter. Samtidig skal deres uddannelse køres hurtigere igennem, så de hurtigere kan komme ud til arbejdsløshed. Og til den tid må man håbe, at de er singler, eller enlige forsørgere, for hvis de er i et parforhold, så har de stort set ikke noget eksistensgrundlag. Med mindre de spørger kæresten om lommepenge.

Og med hensyn til at være enlig forsørger. Så kan jeg læse mig frem til, at mit fradrag nu bliver forhøjet. Men det har jeg faktisk ikke bedt om. Personligt så jeg hellere, at de penge blev brugt et sted, hvor der var mere brug for dem. For selvom lige knap 6.000 kr. (før skat formoder jeg) om året er mange penge, så er jeg ikke i tvivl om, at de blot vil blive en del af den daglige husholdning. Og faktisk, så får jeg i forvejen temmelig meget. Udover at komme frem i køen, når det kommer til bolig, så får jeg også, som studerende, den højeste sats i boligsikring. Jeg har friplads til min datters fritidsklub, jeg får forsørgertillæg til min SU og jeg får forhøjet sats i børnepenge hver tredje måned. Jeg har klaret mig fint indtil nu. Jeg har ikke bedt om mere. Og Venstre, Radikale, S, SF og alle I andre i den Nye Blå blok, I skal på ingen måde tro, at I har gjort mig en tjeneste. For omvendt, så nægtede I at skabe 8000 nye arbejdspladser, så når jeg er færdig med min pædagoguddannelse til sommer, så kommer jeg med stor sandsynlighed ud til arbejdsløshed. Jeg vælger at læse videre, hvilket betyder, at jeg i 2 år mere, vil sylte samfundet for en høj SU, den høje boligsikring, friplads til klubben og forhøjede børnepenge. Og med hensyn til at finde en kæreste, så kan I glemme alt om det.

Jeg blev nemlig ikke født med en guldske i røven. Jeg voksede op med dysfunktionelle familierelationer. Jeg har været udsat for en lang række seksuelle overgreb. Og jeg endte med at leve 3 år i prostitution, på et tidspunkt hvor jeg ingen tro havde på mig selv. Hvis I tror jeg nogensinde vil prostituere mig selv igen, ved at lade mig forsørge af en mand, så er I aldeles på afveje. Jeg lever hellere som single, og finde andre løsninger hvis jeg på et tidspunkt skulle ønske mig et barn mere.

Hvad I ikke forstår er, at det, blandt mange andre, er personer som mig, som I er trætte af. Mig, som i min ungdom fyldte på de psykiatriske afdelinger, som voksede op med depression, angst, lange sygemeldinger og perioder på kontanthjælp. Mig der ikke formåede at tage en ungdomsuddannelse. Mig som endte i miljøer, som I kun kender fra film som ”Pretty Woman”, men som i virkeligheden ser helt anderledes ud i den virkelige verden. Det er sådan nogle som mig, som I gerne vil tvinge i arbejde. Sådan nogle som mig, som I tror at I kan undgå eller lukke munden på, hvis I bare køber mig af med et forhøjet fradrag. Sådan nogle som mig, som I prøver at skræmme, ved at gøre livet surt for mig, hvis jeg skulle tillade mig at forelske mig og bruge tid sammen med en ny partner.

Det ironiske er at jeg oplever, at man for at kunne forstå min ”gruppe af udsathed”, på en eller anden måde, selv skal have været der. Enten skal man selv være vokset op i dysfunktionelle familier, eller på andre måder, have haft nogle af disse ubehageligheder inde på livet. Folk som ikke har set skyggen af det som jeg har set og oplevet i min opvækst og i min ungdom, forstår ikke hvilke udfordringer man kan stå med, senere hen i tilværelsen. Og når jeg hører fraser om, at ”så må de bare tage sig sammen” eller ”Det er deres egen skyld, for de har haft de samme muligheder som os andre”, Så mister jeg helt seriøst modet. For jeg var ikke så heldig. Omstændighederne gav mig en lang række udfordringer, og på grund af det manglende sikkerhedsnet, tog det mig en del år, at finde den rette kurs. Derfor var jeg også 33 år, før jeg gik i gang med en offentligt anerkendt og SU-berettiget uddannelse. For det første havde jeg ikke min ungdomsuddannelse på plads, sådan at jeg kunne få adgang til de videregående uddannelser, og derudover, så brugte jeg mange år, med mine forældres hjælp, på at finde min plads i tilværelsen. Blå blok og dens tilhængere ser ned på personer som mig. – Men når de så hører min historie, så siger de ”Nå okay, du har jo kæmpet, og er kommet langt, så det er ikke lige dig, men alle de andre vi hentyder til”… Men hvad I ikke forstår er, at de, ligesom jeg, ikke havde ressourcerne, styrken eller troen. Og lige præcis den gruppe mennesker, bliver nu straffet yderligere.

Jeg ville ønske, at Blå blok forstod, at eksklusion ikke er til gavn for denne gruppe. Faktisk har den her gruppe netop mødt så meget modstand, at de kender alle smuthullerne i systemet. I er naive, hvis I ikke har forstået, at par pt. bryder op, og lever hver for sig, som kærester i det skjulte. Og selvom I prøver at kontrollere det, så lykkes det alligevel for masser af mennesker at overleve på denne måde, nu hvor I har taget deres økonomiske grundlag fra dem. Den gruppe mennesker har overlevet. Og de bliver ved med at overleve. Hvis I gerne vil mindske gruppen, så er I nødt til at gå dem i møde. Forstå deres problemstillinger, og skabe synlige instanser, som rent faktisk kan virke forebyggende i stedet for anklagende og straffende. Det er som om I tror, at hvis I skaber større afstand til denne gruppe, så bliver den nok mindre. Men virkeligheden er, at jo længere tid I ignorerer den, jo mere vil den udfolde sig. Kriminaliteten vil stige, antallet af børn der skal anbringes uden for hjemmet vil stige, alkoholproblemer, misbrug og hjemløshed vil stige. Først når I ser i øjnene, at denne gruppe kun kan ændre kurs, ved at I tager dens problemstillinger alvorligt, vil I se mærkbare resultater. Det I gør er at dele samfundet op. Og mellemklassen, som har lænet sig mod jeres side, ender med at høre til den udsatte gruppes side, fordi også deres eksistensgrundlag konstant trues. Og det er muligt, at I økonomisk og politisk er stærkest. Men jo større den her udsatte gruppe bliver, jo større vil konsekvensen blive for jer på et tidspunkt. Men på det tidspunkt sidder I med jeres gode pensioner, læner jer tilbage i lænestolen og glæder jer over, at det ikke er jer, som skal vokse op i det samfund, som I selv fik skabt…

Hvad synes du?

Skriv en kommentar

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: